Řecká kuchyně – zvěřina


 

Bažant v rajčatové omáčce (4 porce)

(Trigonia kokkinistá)

1 1/2 kg bažanta
2 sklenky jemného bílého vína
4 polévkové lžíce oleje
1 rajčatová konzerva
sůl, pepř

Dobře omyjte bažanta, naporcujte a orestujte na oleji. Jakmile orestujete, zalijte vínem a vmíchejte rozmixovaná rajčata. Osolte, opepřete a nechte povařit na mírném ohni 25 – 30 minut. Jako přílohu podáváte bramborovou kaši nebo hranolky.

Divočák na olivách (6 porcí)

(Agriogourouno me eliés)

1 1/2 kg kančího masa
1 čajový šálek oleje
1 velká cibule drobně pokrájená
1 sklenka červeného vína
1 kávová lžička rajčatového protlaku
250 gr pomačkaných oliv
sůl, pepř

Naporcujte nejprve maso na 6 porcí. Rozehřejte olej v hrnci a orestujte na něm porce masa. Vhodíte cibulku a zalijete vínem. Osolíte, opepříte a přilijete rozředěný protlak a zalijete vodou tak, aby bylo maso přikryté vodou – nechte vařit na mírném ohni asi hodinu. Než odstavíte hrnec z plotny, vhodíte do něj olivy a necháte dovařit 15 minut. Kance podávejte na míse ve vlastní šťávě, zdobeného olivami.

Kachna divoká plněná (4 porce)

(Agriopapia yemistí)

1 kachna
1 kg hub
3 cibule
tymián, sůl, pepř, drobně krájená petržel
4 polévkové lžíce octu
4 polévkové lžíce oleje

Dejte do hrnce vařit vodu a ponořte do ní kachnu, kterou povaříte 10 minut. Oloupejte a pokrájejte na plátky cibuli a společně s houbami ji orestujte na oleji. Potom přisypte pokrájenou petrželku a tymián. Osolte a opepřete připravenou náplň a naplňte kachnu. Sešijte a dejte ji na pomazaný plech a pečte asi 40 minut v předehřáté troubě. Můžete podávat na míse a naporcovanou kachnu ozdobit dokola náplní.

Kachna s hrachem (pro 4 – 6 osob)

(Papia me araká)

1 1/2 kachny
150 gr uzeného
4 velké cibule
6 polévkových lžic oleje
1 kg očištěného hrachu
oregano, sůl, pepř
1 salát

Očistěte a omyjte kachnu. Cibuli drobně pokrájíte, uzené nakrájíte na plátky. V hrnci rozehřejete olej a osmahnete cibuli a uzené. Potom je vytáhnete a orestujete ve stejném oleji naporcovanou, osolenou a opepřenou kachnu. Následně vhodíte do hrnce i hrášek a listy salátu, které jste před tím omyli a pokrájeli. Opět vhodíte ke kachně osmahlou cibuli a uzené, ochutíte oreganem, podlijete vodou. Až přikryjete poklicí, necháte na mírném ohni povařit. Jakmile bude maso měkké, můžete naporcovat a podávat.

Koroptve s rizotem (4 porce)

(Trygonia me rizi pilafi)

4 koroptve
4 polévkové lžíce oleje
1/2 sklenky jemného bílého vína
4 rajčata
1 čajový šálek rýže
sůl, pepř

Omyjete koroptve, osolíte a opepříte. Lehce je orestujete na oleji a podlijete vínem. Potom rozmixujete rajčata a přidáte je do hrnce s masem. Přilijte 2 1/2 čajového šálku vody a přidáte rýži. Všechno necháte dohromady povařit asi 25 – 30 minut.

Králík na cibulce (6 porcí)

(Kouneli stifado)

1 1/2 kg králíka
1 kg cibule (malé)
3 polévkové lžíce oleje
1 sklenka červeného vína
4 polévkové lžíce kondenzovaného mléka
sůl, pepř

Omyjte a naporcujte králíka na 6 kousků. Společně s cibulkou, osolené a opepřené zalijte vodou a nechte vařit na mírném ohni. Až maso změkne, vytáhněte je na mísu i s cibulkou a do stejného hrnce nalijte víno a nezředěné mléko a takto připravenou omáčku povařte až zhoustne. Králíka servírujte na míse ve vlastní šťávě.

Křepelky na rajčeti (pro 4 osoby)

(Tsiklés kokinistés me rizi)

8 malých křepelek
2 cibule drobné krájené
1/2 sklenky jemného bílého vína
1 čajový šálek rýže
1/2 konzervy loupaných rajčat
sůl, pepř

Omyjte dobře křepelky a nechte je scedit v cedníku. Potom dejte do hrnce rozpustit máslo a zprudka orestujte křepelky ze všech stran. Po chvíli je zalijte vínem, osolte a opepřete a přidejte rozmixovaná rajčata a nechte je vařit na mírném ohni. Až se dovaří, vyndejte křepelky a položte na mísu. Zbylé šťávy by mělo být asi tak 2 1/2 šálku. Pokud je méně, dolijte vodou a nechte povařit. Potom do ní vhodíte rýži a necháte vařit na mírném ohni 15 – 20 minut. Až bude rýže vařená, můžete podávat společně s křepelkami.

Ostrov Korfu - Kerkyra