Řecká kuchyně – drůbež


 

Drůbeží játra s uzenými plátky (6 porcí)

(Sikotakia poulión me beikon)

1/2 kg drůbežích jater
8 plátků uzeného
trochu oleje

Nejprve jatýrka dobře omyjete a zabalíte do uzeného. Potom dáte na pánvičku trochu oleje a takto zabalená játra smažíte. Až bude uzené osmažené, budou i játra upečená. Podává se teplé.

Krůta plněná (8 – 10 porcí)

(Galopoula jemisty)

1 krůta a váze asi 5 kg
1/2 kg kaštanů
1 čajový šálek oleje
1/2 kg mletého masa
1 cibule střední velikosti
1 ks skořice, sůl, pepř
trochu mletého hřebíčku
1/2 šálku bílého vína jemného
1/2 šálku světlých hrozinek
2 polévkové lžíce piniových oříšků
1/4 šálku rýže bílé měkké

Nejdříve osmahněte cibulku a krůtí vnitřnosti. Potom vhodíte kaštany, skořici a hřebíček, osolte, opepřete, přidejte piniové oříšky a hrozinky a zalijte vše vínem. Přisypte rýži a dolijte vodu. Vše nechte vařit asi 30 minut. Touto náplní vyplňte krůtu a zašijte ji. Budete péct ve vyhřáté troubě asi 3 – 4 hodiny. Krůtu můžete podávat na míse a ozdobit náplní.

Kuře „Anna“ (6 porcí)

(Kotopoulo „Anna“)

1 1/2 kuře
4 polévkové lžíce oleje
4 plátky šunky
4 plátky sýru
1 sklenka červeného sladkého vína
1/2 sklenky koňaku
1/2 sklenky vermutu
sůl, pepř

Rozporcujte nejdříve kuře na 6 kousků, dobře omyjte a osolte a opepřete. Potom osmahněte na oleji a zalijte lihovinami, které jste připravili. Kuře přikryjte poklicí a nechte dusit. Až bude vařené, vytáhněte ho a nechte vychladnout. Potom kuře odkostíte a kousky kuřete zabalte do plátků šunky. Takto připravené je naskládejte do pyrexu nebo na plech. Nahoru naskládejte plátky sýru a dejte péct, aby se roztavil sýr. Podávejte s kuřecí omáčkou.

Kuře na červeno (pro 6 osob)

(Kotopoulo kokkinistó)

1 1/2 kg kuře
1 kg brambor
2 lžičky másla
1 čajový šálek oleje
1 cibule drobně pokrájená
1 konzerva loupaných rajčat
sůl, pepř

V hrnci s olejem a máslem osmahnete nejdříve naporcované kuře s cibulkou. Poté přidáte rajčata drobně pokrájená, osolíte a zalijete trochou vody. Nechte přikryté asi hodinu vařit. Až bude kuře uvařené, dáte smažit brambory. Podávejte dohromady polité šťávou z kuřete.

Kuře na houbách (5 porcí)

(Kotopoulo me manitaria)

1 1/2 kg kuře
8 polévkových lžic másla
25 malých očištěných cibulek
1/2 kg hub pokrájených na plátky
bobkový list, sůl, pepř
1/2 sklenky červeného sladkého vína
1 konzerva loupaných rajčat

V hrnci s máslem necháte lehce osmahnout kuře s cibulkou a houbami. Přidáte bobkový list, sůl a pepř a zalijete vínem. Nakonec polijete rozemletými rajčaty a nechte vařit na mírném ohni asi hodinu.

Kuře s brokolicí (pro 5 – 6 osob)

(Kotopoulo me brókola)

1 1/2 kuřete
1 kg brokolice
6 polévkových lžic másla
8 zarovnaných polévkových lžic mouky
2 1/2 čajových šálků studeného mléka
sůl, pepř
2 vejce
1/2 čajového šálku strouhaného sýra


Nejprve uvaříte zvlášť kuře a brokolici. Potom kuře oloupejte a odkostěte. Dáte takto připravené kuře a brokolici do vymazaného pyrexu. Nyní připravte omáčku. V hrnci necháte rozpustit máslo, přidáte mouku a chvíli budete míchat. Potom přilijete studené mléko a za stálého míchání necháte zhoustnout. Až odstavíte z ohně, lehce osolte a opepřete, přidejte vajíčka a vsypte sýr. Až všechno dobře promícháte, polijete připravenou omáčkou kuře a nechte péct v troubě dorůžova.

Kuře s flíčky (6 porcí)

(Kotopoulo me chilopites)

1 1/2 kg kuře
1/2 kg flíčků
1/2 čajového šálku oleje
1 čajový šílek másla
1 malá konzerva hub
5 šálků vody
sůl, pepř

Pokrájíte kuře na 6 porcí a osmahnete je v hrnci s olejem a trochou másla po všech stranách dorůžova. Poté do hrnce přidáte rozemleté rajče, sůl, pepř a trochu vody a necháte vařit asi hodinu. Až bude kuře skoro uvařené, přidáte do něho houby. Do jiného hrnce dáte vařit dostatečné množství vody a jakmile začne vřít, vhoďte do ní flíčky. Až se uvaří (přibližně za 15 minut), sceďte je a dejte rozpustit zbytek másla, do kterého flíčky vhodíte a zamícháte.

Kuře s rýží (6 porcí)

(Kotopoulo me rizi)

1 1/2 kg kuřete
1/2 kg rýže vhodné k přípravě rizota
1 čajový šálek oleje
1/2 čajového šálku másla
1 cibule drobně pokrájená
1/4 kg hrášku vařeného
1 malá rajčatová konzerva
sůl, pepř
5 čajových šálků vody

Osmahněte rozporcované kuře, stejně jako cibulku na oleji a másle. Přidejte do hrnce rozmixovaná rajčata, osolte a opepřete a zalijte trochou vody. Budete vařit asi hodinu do chvíle, kdy zhoustne šťáva. Rizoto připravte následujícím způsobem:
V hrnci osmahněte rýži na másle a přidejte 5 šálků vody, trochu soli, pepře a vařte 30 minut. Až se voda vypaří, odstavte z plotny a přidejte uvařený hrášek. Přesypte rýži do bábovkové formy a obraťte mísu, na které budete podávat i kuře s omáčkou.

Kuře se zelenými paprikami (6 porcí)

(Kotopoulo me prasines piperiés)

1 1/2 kg kuřete
1 kg zelených paprik
100 gr oliv bez pecek
1/2 sklenky bílého vína jemného
1 cibule střední velikosti
1/2 čajového šálku oleje
1/2 čajového šálku másla
1 sklenka vody, sůl, pepř

V hrnci s olejem a máslem osmahněte nejdříve cibuli, potom kuře, rozporcované na 6 porcí a nakonec papriky pokrájené na větší kusy. Potom vše osolte, opepřete a zalijte vínem a vodou, nechejte vařit na mírném ohni asi hodinu. Chvíli předtím, než uvařené jídlo odstavíte, přidejte olivy.

Pečené kuře s bramborem (pro 4 – 5 osob)

(Kotopoulo me patetes sto fourno)

1 kuře o váze 1 500 gr
1 1/2 kg brambor malých kulatých
2 citróny
1 čajový šálek oleje
1 polévková lžíce hořčice
3 stroužky česneku
sůl, pepř

Nejprve kuře dobře omyjte a vnitřek pomažte hořčicí na vysypte solí a pepřem. Rovněž potřete vnitřek polovinou citrónové dužiny a dejte do pyrexu nebo nádoby vhodné k pečení. Potom oloupejte a omyjte brambory, osolte a opepřete, pokapejte citrónem a přidejte ke kuřeti. Polijte vodou a olejem a vše pečte v troubě na středně silném ohni. Kuře obracejte tak, aby zrůžovělo po všech stranách. Pečení by mělo trvat asi 1 1/2 hodiny.

Ostrov Korfu - Kerkyra