Řecká kuchyně – koláče


 

Koláč se sýrem a dýněmi (asi 18 – 20 kousků)

(Pita me tyri ke kolokythia)

2 kg dýní
500 gr bílého sýra tvrdého
300 gr těstovin
3 vejce
300 gr oleje
sůl, pepř

Omyjte a nastrouhejte dýně. Smíchejte je se solí a nechte 1/2 hodiny okapat v cedníku. Potom nastrouhejte sýr a smíchejte s dýněmi ve větší míse, do které přidáte vejce a olej. Vše smícháte. Pomažete kulatý plech, pokládejte 4 těstové plátky promazané olejem. Rozložte připravenou náplň a přikryjte zbylými plátky těsta a opět promažte olejem. Koláč pečte ve středně teplé troubě dorůžova. Lze podávat teplý i studený.

Pórkový koláč (pro 6 osob)

(Prasopita)

500 gr těstových plátků
200 gr tvrdého sýra
1 kg pórku
4 vejce
sůl, pepř
1 čajový šálek mléka
malý svazek pokrájené petrželky
1 šálek oleje

Nejprve osmahněte na oleji pórek a necháte ho asi 10 minut dusit. Přidáte posekanou petrželku, sůl, pepř a odejmete z plotny. V hluboké míse smícháte vajíčka, na kousky pokrájený tvrdý sýr, mléko a přidáte směs připravenou z pórku a vše smícháte. Namažete olejem pekáč, na který rozprostřete polovinu těstových plátků a na ně připravenou směs. Vše přikryjte zbylým těstem, které promažeme olejem. Koláč nařízneme ostrým nožem a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 35 – 40 minut. Podává se teplý i studený.

Sýrový koláč (20 porcí)

(Tyrópita sto tapsí)

8 plátků těsta
3 polévkové lžíce oleje
3 vrchovaté polévkové lžíce mouky
3 sklenky mléka
3 vejce
1 šálek másla
1 šálek strouhaného sýra tvrdého
250 gr bílého sýra
špetka muškátového oříšku

Rozpustíte máslo, které smícháte s moukou. Potom přidáte studené mléko a budete vařečkou míchat, až vytvoříte jemnou kaši. To vše dělejte na ohni. Poté odejměte hrnec z plotny a přidejte bílý sýr, strouhaný sýr a vajíčka. Vše smíchejte. Vymažete plech a položíte na něj první 4 pláty těsta, které po jednom pomažete olejem. Rozprostřete připravenou náplň a pokryjte 4 pláty těsta, které opět pomažete olejem. Naříznete ostrým nožem na stejné kousky a pečete v troubě na středně silném ohni asi 50 minut.

Sýrový koláč kyperský (asi 12 – 14 porcí)

(Flaouna tryrópita Kyprou)

3 sklenice různých strouhaných sýrů
1 sklenka postrouhaného bílého sýru
1 sklenka oleje
1 sklenka mléka
3 vejce
1 kávová lžíce sušené máty
3 kávové lžíce prášku do pečiva
2 1/2 sklenice mouky

Nejprve všechny sýry smícháte v hluboké míse, přidáte olej, mátu a žloutky a opět smícháte. Potom přidáte prášek do pečiva a mouku a smícháte společně se šlehanými bílky. Takto připravené těsto vylijete na plech. Pečete v středně rozehřáté troubě asi 90 minut. Před vložením do trouby můžete pomazat rozšlehaným vejcem a posypat sezamem.

Špenátový koláč (20 – 30 porcí)

(Spanakotyrópita)

1 kg špenátu
1/2 kg plátků těsta
250 gr bílého sýra
1 1/2 čajového šálku oleje
4 – 6 kusů čerstvé cibulky nadrobno krájené
2 – 3 vejce
kopr, sůl

Očistěte a propláchněte velmi dobře špenát a nechte jej scedit. Očistěte cibuli, pokrájejte a dejte osmahnout na oleji. Přidejte kopr a špenát. Vše smíchejte a nakonec přidejte bílý sýr. Pomažte plech a položte na něj polovinu těstových plátků a ty po jednom pomažte olejem. Na připravené těsto položte náplň a přikryjte zbytkem těstových plátků opět namazaných. Připravený koláč nařízněte a pokapte zbytkem oleje. Dáte do předehřáté trouby péct asi na 1 hodinu. Podává se teplý i studený.

Ostrov Korfu - Kerkyra