Řecká kuchyně – ryby a mořské speciality


 

Drobné rybky na rajčeti „plakí“ (4 porce)

(Gacros me domata „plakí“)

1 kg ryb
2 cibule střední velikosti
petržel drobné pokrájená
1 malá rajčatová konzerva
1/2 čajového šálku oleje
1/2 citrónu
2 stroužky česneku
bobkový list, sůl, pepř

Očistíte a opláchnete rybky, odkrojíte hlavičky, posolíte a opepříte. Dáte na plech a pokapete citrónovou šťávou. Potom k nim přidejte cibule, česnek, petrželku a polijte rozmixovanými rajčaty. Nechejte péct v troubě ve střední teplotě asi 20 – 25 minut.

Filé smažené (pro 2 osoby)

(Gloses tiganités)

2 ks filé o váze asi 400 gr
2 citróny
trochu mouky, olej ke smažení
sůl, pepř

Odstraníte z ryb kůži z obou stran. Potom je omyjete, osolíte, opepříte a polijete citrónovou šťávou. Nechte asi hodinu odležet v lednici. Potom ryby obalte v mouce a smažte na rozehřátém oleji po obou stranách. Až budou osmažené, podávejte s přílohou vařených brambor nebo salátem z červené řepy.

Galeos smažený s česnekovou kaší (6 porcí)

(Galeos tiganitós me skordaliá)

1 kg galeos pokrájených na plátky
6 polévkových lžic mouky
1 kávový šálek octu
2 citróny
olej ke smažení, sůl

Omyjte rybu a nechte scedit. Osolte a pokapejte citrónovou šťávou. Potom obalte rybu v mouce a na rozpáleném oleji osmažíte dorůžova po obou stranách. Podávejte s česnekovou kaší.

Gavros á la Korfu (4 porce)

(Gavros)

1 kg ryb
1 šálek oleje
2 citróny
6 stroužků rozdrceného česneku
1 polévková lžíce oregana

Odkrojíte rybám hlavičky a dobře je omyjete. Necháte odstát v cedníku. Potom je naskládáte na plech, přidejte citrónovou šťávu, česnek, oregano, osolte a opepřete. Všechno pečete ve středně vyhřáté troubě asi 20 – 25 minut.

Chobotnice s krátkými makaróny (6 porcí)

(Chtapodi me kotto makaronaki)

1 kg chobotnice
1/2 kg krátkých makarónů
1 malá konzerva rajčat
1 sklenka oleje
3 cibule drobně krájené
2 sklenky vody
sůl, pepř, skořice

Omyjte chobotnice a dejte do hrnce vařit bez vody. Chobotnice vypustí vodu, kterou vylijete. Potom chobotnice pokrájíte na malé kousky a tyto lehce orestujete společně s cibulkou na oleji. Potom vhodíte do hrnce i rozmixovaná rajčata, sůl, pepř a skořici. Až bude chobotnice úplně měkká, přilijte do hrnce 5 skleniček vody a nasypte makaróny. Nechte vařit 25 – 30 minut.

Kolii na víně (6 porcí)

(Kolii krassati)

1 kg ryb
1 cibule střední velikosti
2 mrkve, 1 citrón
pokrájená petržel
3 stroužky česneku
2 – 3 hřebíčky
5 polévkových lžic oleje
2 sklenky bílého jemného vína
sůl, pepř, oregano

Očistěte dobře ryby a omyjte je. Potom pokrájejte cibule, mrkve a česnek, osolte, opepřete ryby a všechno poskládejte na plech. Polijte olejem, posypejte petrželí, oreganem a přidejte hřebíček, podlijte vínem. Dejte péct do středně vyhřáté trouby asi na 40 minut.

Krevety zapékané (5 porcí)

(Garides youvetsaki)

1 kg krevet
1/2 čajového šálku oleje
1 malá konzerva oloupaných rajčat
1 sklenka koňaku
200 gr bílého sýra
oregano, timián, sůl, pepř

Nejprve krevety uvařte a očistěte. Potom je orestujte na oleji (osolené, opepřené a s oreganem) a podlijte koňakem. Přidejte pomletá rajčata a nechte chvíli povařit. Potom krevety rozdělte na 5 porcí a vsypte každou porci samostatně do pyrexu. Položte na každou plátek bílého sýra. Takto připravené pyrexy vložte do trouby asi na 10 – 15 minut, aby se sýr rozpustil.

Langusta na rožni (6 porcí)

(Astakos scharas)

3 langusty (po 700 – 800 gr každá)
1 citrón
sůl, pepř

Langusty rozkrojte na dva podélné kusy a dobře je omyjte, osolíte a opepříte. Až se rozehřeje rožeň, dáte langusty péct ze strany, kde je obnaženo maso. Krunýř musí doléhat na rožeň, neboť jinak se langustí maso vylije. Pečete asi 20 – 25 minut. Až maso trochu zhoustne, můžete langustu obrátit a necháte péct dalších 20 – 25 minut. Na každý talíř naservírujete kousek langusty, kousek čerstvého másla a půl citrónu.

Lavraki z Mesolongi (4 – 5 porcí)

(Apo to Messolongi)

1 1/2 kg ryb
1 1/2 čajového šálku oleje
4 polévkové lžíce mouky
3 plévkové lžíce kyselých okurek pokrájených
3 polévkové lžíce kapari
2 polévkové lžíce pokrájené petržele
1 malá konzerva loupaných rajčat
1 citrón, sůl, pepř

Očistěte a omyjte rybu, pokrájejte na 5 kusů. Potom je dejte do mísy, polijte citrónovou šťávou, osolte a opepřete. Až kousky ryby obalíte v mouce, můžete smažit na horkém oleji. Poté do stejného oleje vhodíte i kapari, okurku, petrželku a rozmixovaná rajčata. Takto připravenou omáčku nechte povařit 5 – 10 minut. Potom položte rybu na plech a polijte omáčkou, posypte sýrem (dle chuti) a pečte asi 15 – 20 minut v troubě.

Lithrinia s amarantem (4 porce)

(Lithrinia ne maratho)

4 velké ryby
1/2 čajového šálku oleje
6 polévkových lžic mouky
4 oloupaná rajčata
4 polévkové lžíce amarantu drobně krájeného
bobkový list, oregano, sůl, pepř, nové koření
2 stroužky česneku, trochu petržele

Očistěte ryby od šupin. Dobře je omyjte, osolte a opepřete. Potom je polijte citrónovou šťávou, obalte v mouce a na oleji je po obou stranách osmažte. Potom je poskládejte na plech, rozmixujte rajčata, která v míse smícháte s amarantem, bobkovým listem, přidáte oregano, sůl, pepř, česnek a petržel. Touto omáčkou polijete ryby a necháte ve středně vyhřáté troubě asi 15 – 20 minut.

Parmy v alobalu (4 porce)

(Barbounia sto hartí)

4 velké ryby
4 kousky másla
2 citróny
4 kousky alobalu
sůl, pepř

Očistíte ryby od šupin a rozehřejete troubu na 120 stupňů. Ryby polijte citrónovou šťávou, osolte, opepřete, pomažte máslem a po jedné zabalte do alobalu. Takto připravené a obalené je naskládejte na plech a pečte asi 20 – 25 minut. Podávejte v alobalu.

Rizoto s konzervovanými slávkami (pro 6 osob)

(Pilafi me mydia konservas)

1 konzerva slávek
2 čajové šálky rýže
1 malá konzerva rajčat
1 cibule drobně pokrájená
1 sklenka oleje
sůl, pepř, bobkový list

V hrnci s olejem nejprve orestujete cibuli. Poté scedíte slávky, ale šťávu si podržíte. Vhodíte je také na pánev orestovat a polijete rozmixovanými rajčaty a necháte chvíli povařit. Potom přidáte také šťávu ze slávek (asi 5 šálků), osolíte a opepříte. Vhodíte do hrnce omytou rýži, dobře zamícháte, přikryjete poklicí a necháte vařit na mírném ohni asi 25 minut.

Sépie s rýží (6 porcí)

(Soupiés me rizi)

1 kg sépií
3 cibule
1 sklenka oleje
2 čajové šálky rýže
1 citrón, sůl, pepř

Očistěte nejprve sépie a dejte scedit. Potom pokrájejte cibule na plátky a dejte osmahnout v hrnci s olejem, vhoďte k cibuli pokrájené sépie, zalijte vodou a nechte vařit. Potom přidejte další 4 sklenky vody, rýži, sůl, pepř a citrónovou šťávu. Přikryjte poklicí a vařte na mírném ohni 20 – 25 minut.

Ostrov Korfu - Kerkyra