Řecká kuchyně – speciality na olivovém oleji

Artyčoky s čerstvými boby (pro 5 – 6 osob)

(Anguinares me koukiá freska)

1 1/2 kg bobu
6 artyčoků
1 sklenice oleje
6 čerstvých cibulí
1 konzerva loupaných rajčat
1 polévková lžíce drobně krájeného kopru
sůl, pepř

Očistěte a omyjte dobře boby a artyčoky. Pokrájejte cibule a nechte je lehce osmahnout, po chvíli přidejte pomletá rajčata, boby a artyčoky, kopr a ochuťte solí a pepřem. Dolijte potřebnou vodu a přikryjte hrnec poklicí a takto nechte asi hodinu vařit.

Boby vařené s česnekovou pomazánkou (4 porce)

(Koukiá vrasta me stordaliá)

1 kg čerstvých bobů
8 stružků česneku
1/2 kg vařených brambor
1 čajový šálek oleje
sůl, pepř, trochu octa

Okrájejte okraje bobů, dobře omyjte a nechte uvařit ve vodě se solí. Mezi tím připravíte česnekovou pomazánku takto:
Očistíte česnek a rozemelete ho v mixeru. Potom přidejte brambory, přilijte olej, sůl, pepř a trochu octa. Nyní scedíte boby a vysypte je na talíř. Podávejte dohromady s pomazánkou.

Brambory kyperské (4 porce)

(Patates anditinachtes Kyprou)

750 gr brambor malých a dle možnosti kulatých
2 polévkové lžíce koriandru
1 čajový šálek oleje
1 čajový šílek červeného vína
sůl, pepř

Oloupejte brambory, pokrájejte je na větší kusy a pořádně propláchněte. Ve větším hrnci osmahněte na oleji nejprve brambory, potom přidejte koriandr, sůl, pepř. Vše zalijte vínem, přidejte vodu a zmírněte oheň. Takto nechejte asi 20 minut podusit a odstavte z plotny. Takto připravené brambory můžete podávat k pečenému masu.

Brambory zapékané (4 porce)

(Patates gratiné)

750 gr vařených brambor
1 čajový šálek strouhaného sýra
2 sklenky mléka
2 vejce, sůl, pepř

Oloupejte uvařené brambory a pokrájejte na plátky. Naskládejte je do pomazaného pyrexu. Osolte, opepřete a posypte sýrem. Potom rozšleháte vajíčka s mlékem a polijete brambory, které dáte péct do středně vyhřáté trouby asi na 20 – 25 minut.

Briam (4 porce)

(Briam)

4 dýně
2 cibule
1 kg brambor
2 stroužky česneku
1 kávová lžička drobně pokrájené petrželky
1 čajový šálek oleje
sůl, pepř

Nejprve oloupete brambory a cibule a očistíte dýně. Položte takto oloupanou a pokrájenou zeleninu na plátky na plech nebo do keramické nádoby. Osolte a opepřete a přidejte drobně pokrájenou cibulku a petržel. Potom polijte olejem a přilijte dvě sklenky vody. Vše přikryjte alobalem a necháte péct asi 40 minut v troubě na středně silném ohni. Vhodné jako příloha jsou olivy, bílý sýr nebo tvrdý sýr.

Čerstvé fazole dušené (4 – 5 porcí)

(Fasolia freska yahný)

1 kg čerstvých fazolí
2 cibule střední velikosti
5 – 6 rajčat
1 červená paprika
1 čajový šálek oleje
sůl, pepř

Očistíte nejprve fazole, dobře omyjete a dáte do hrnce na olej. Přidejte i drobně krájenou čerstvou cibuli a vše osmahněte. Potom přidejte i rajčata krájená na malé kostičky a pokrájenou papriku. Osolte a opepřete a dolijte náležité množství vody. Nechte vše vařit asi hodinu.

Dušený květák (4 porce)

(Kounoupidi yachny)

1 květák o váze 1 1/2 kg
3 cibule
1 malá rajčatová konzerva – loupaná rajčata
2 čajové šálky oleje
sůl, pepř

Očistěte a pokrájejte květák na malé kousky. Do hrnce dejte osmahnout nadrobno pokrájenou cibulku. Po chvíli přidejte rajčata se solí a pepřem. Nechte povařit asi 15 minut a přidejte pokrájený květák s trochou vody. Nechte opět povařit až do chvíle, kdy omáčka začne houstnout.

Fazole – giganti z Edessy (6 porcí)

(Gigantes Edessis)

500 gr fazolí
1 1/2 čajového šálku oleje
2 očištěné mrkve
2 cibule střední velikosti
1 malá konzerva rajčat
trochu celeru, bazalka, sůl, pepř

Přes noc necháte fazole odmočit. Asi 15 minut je necháte povařit a ihned scedíte. Do hrnce dáte vodu, vysypete předvařené fazole, drobně pokrájenou cibulku, mrkev, celer a všechno necháte hodinu vařit. Pomletá rajčata přidáte k fazolím, můžete přidat bazalku, olej, osolte a opepřete. Všechno vysypte na plech a pečte tak dlouho, až se většina vody vypaří.

Houby čerstvé po Řecku (4 porce)

(Manitaria ala ellinika freska)

500 gr hub
12 malých cibulek
250 ml bílého jemného vína
4 polévkové lžíce oleje
1 větvička oreganu
trochu kopru, bobkový list, sůl, pepř
1 kávavá lžička kečupu nebo protlaku

Dejte do hrnce olej, víno a rozemletá rajčata. Dusíte na mírném ohni a mícháte. Potom přidáte i cibulku, sůl, pepř, oregan a pokrájený kopr s bobkovým listem. Necháte péct asi 30 minut. Podává se nejlépe teplé.

Hrachová kaše s olejem a citrónem (4 porce)

(Fava me ladi ke lemoni)

500 gr hrachu
1/2 čajového šálku oleje
1 malá cibule
5 čajových šálků vody
citrónová šťáva, sůl, pepř

Dobře hrách propláchněte a sceďte. Do hrnce s 5-ti šálky vody dejte povařit asi na 30 minut. Až se hrách rozvaří a dobře zhoustne, odstavte hrnec z plotny a míchejte vařečkou tak dlouho, až vznikne řídká kaše. Přidejte olej a citrónovou šťávu za stálého míchání. Podává se teplé nebo i studené posypané drobně pokrájenou cibulkou.

Ibišek na oleji (pro 4 – 5 osob)

(Bamies laderés)

1 kg ibišku
1 čajový šálek oleje
2 drobně krájené cibulky střední velikosti
1 stroužek česneku
5 oloupaných rajčat (nebo 1 lžíce protlaku)
sůl, pepř

Očistěte nejprve ibišek a dobře omyjte. Dejte společně s cibulkou a česnekem lehce osmahnout a přidejte oloupaná rajčata nebo protlak. Nechte na mírném ohni asi 30 minut vařit. Ibišek je velice citlivý a rychle se rozvaří. Tato specialita se podává jak teplá tak studená.

Květák makedonský (4 porce)

(Kounoupidi makedonikó)

1 květák střední velikosti
3 polévkové lžíce oleje
4 plátky šunky
1 malá konzerva hub
1 čajový šálek tvrdého sýra
3 polévkové lžíce strouhaného sýra
1 čajový šálek rozemletého rajčete
sůl, pepř

Omyjte nejprve květák a nechte ho asi 30 minut povařit, potom ho sceďte a přidejte do pomazaného pyrexu. Polijte rozemletým rajčetem, přidejte houby a na kostky pokrájený sýr a šunku. Nakonec všechno posypte strouhaným sýrem a pečte v mírné troubě asi 15 – 20 minut. Podává se teplé.

Lilky smažené s vajíčkem a jogurtem (4 porce)

(Melidzanes tiganités me avgó ke yaourti)

2 lilky kulaté střední velikosti
250 gr jogurtu
4 vejce
sůl, pepř, olej ke smažení

Očistíte lilky a pokrájíte na plátky. Až rozehřejete olej, osmažte a potom položte na mísu se sacím papírem. Potom osmažte volská oka. Na každý z talířů položte určitý počet plátků lilků – rozdělte na 4 části. Lilky polijte jogurtem a na něj položte volská oka.

Rýže se zelím (z Thrácie) (4 porce)

(Lahanorizo Thrakis)

1 zelí střední velikosti
1 sklenka oleje
1/2 sklenky rýže
1 malá rajčatová konzerva
1 cibule
sůl, pepř

Nejprve pokrájejte zelí nadrobno a dejte do hrnce společně s cibulkou a zalijte olejem. Chvíli jemně restujte a potom zalijte rozemletými rajčaty. Až bude zelí rozvařené, vsypte do hrnce i rýži, osolte, opepřete a podle potřeby zalijte vodou.

Sfungáto krétské (pro 8 – 10 osob)

(Sfougato Kritis)

250 gr čerstvé cibulky
1/2 čajového šálku másla
1/2 kg mletého masa
1/2 kg dýní
trochu kopru, sůl, pepř
strouhanka podle potřeby
6 vajec

Dobře omyjte a oloupejte cibulku, kterou můžete hned pokrájet na plátky. Na oleji osmahnete nejprve cibulku a potom dýně, které osolíte, opepříte a přidáte jim trochu kopru. V jiné pánvičce osmahnete mleté maso. Potom pomažte máslem pyrex a vysypte jej strouhankou. Na spodek dáte nejprve mleté maso, potom cibulku a dýně. Všechno polijete rozšlehanými vejci. Vložíte pyrex do středně rozehřáté trouby na pár minut. Podává se teplé.

Ostrov Korfu - Kerkyra