Řecká kuchyně – vejce a omelety


 

Omeleta s bramborem a krevetami (4 porce)

(Omeleta me patates ke garides)

1/2 kg brambor oloupaných a pokrájených na plátky
1/2 plátku uzeného drobně krájeného
250 gr očištěných a rozkrojených krevet
2 polévkové lžíce másla
4 vejce
sůl, pepř, olej
drobně krájená petrželka

Oloupejte nejprve brambory a pokrájejte je na tenké plátky, které osmažíte na oleji do růžova. Potom připravíte omeletu. Na jinou pánev dáte osmažené brambory, krevety, uzené pokrájené na plátky, vlijete rozšlehaná vejce, petržel, aůl a pepř. Smažíte vše po obou stranách a podáváte teplé.

Omeleta vesnická (selská) (pro 6 osob)

(Omeleta choriátiki)

7 vajec
1/2 kg oloupaných a pokrájených brambor
200 gr na hrubo pokrájeného uzeného masa
4 polévkové lžíce másla
sůl, pepř, olej
1 cibule

Oloupete a pokrájíte brambory, které potom osmažíte do růžova na oleji. Až je vytáhnete, osmahnete na stejném oleji uzené s cibulkou a potom všechno přesypete do jiné pánvičky s olejem. Přišleháte vajíčka a ochutíte solí a pepřem. Smažíte omeletu po obou stranách a podáváte teplou.

Omeleta zapékaná (pro 2 osoby)

(Omeleta fournou)

4 vejce
1 brambora
1 rajče
1 cibule
1 dýně
1 nožička párku
1 polévková lžíce másla
trochu oleje, sůl, pepř
1 polévková lžíce strouhaného sýra

Oloupejte cibuli, bramboru, dýni a vše pokrájejte na tenké plátky. Dejte rozehřát olej a připravenou zeleninu jemně osmahněte dorůžova. Potom přidejte na kousky pokrájené rajče. V misce rozšlehejte vajíčka, do kterých po chvíli přidejte na plátky pokrájený párek a osmahlou zeleninu. Vše dobře zamíchejte. Namažte máslem pyrex o průměru 14 – 16 cm a vlijte dovnitř připravenou hmotu. Pečte v rozehřáté troubě asi 10 minut. Omeletu podáváme teplou.

Omeleta z Androsu (pro 4 – 5 osob)

(Andriotikí omeleta)

2 vepřové selské párky
4 plátky uzeného
1/2 kg brambor
1 kávová lžička soli, pepř, trochu máty
6 vajec
2 polévkové lžíce másla

Pokrájejte nejdříve párky na plátky a osmahněte společně s drobně pokrájenými uzenými plátky. Na jiné pánvičce osmažte brambory a tyto přidejte k párkům společně s rozšlehanými vejci. Ochuťte solí, pepřem a mátou. Omeletu smažte na obou stranách a podávejte teplou.

Vajíčka – minutky (4 porce)

(Avgá tis oras)

8 krajíců chleba upečeného ve formě
4 plátky tvrdého sýra
4 vejce
4 plátky šunky
1 čajový šálek mléka
sůl, pepř

Okrájejte kůrku z chleba. Na každý krajíc položte plátek šunky, plátek sýra a nahoru další krajíc chleba. Tak jste zhotovili 4 sendviče. Potom dejte rozehřát olej do pánve a mezitím máčíte v misce s mlékem připravené sendviče a tyto potom smažíte po obou stranách v pánvičce. Nakonec osmažíte i vajíčka po jednom ve stejném oleji a tato volská oka naskládáte na osmažené sendviče, které podáváte nejlépe teplé.

Vejce míchaná (pro 2 osoby)

(Strapatsada)

4 vejce
1 polévková lžíce konzervovaného mléka
trochu oleje, sůl, pepř
1 rajče

Pokrájejte nejdříve rajče na malé kousky. Do jedné misky rozšlehejte vejce, přidejte k nim rozkrájené rajče, sůl, pepř a vše dobře smíchejte a dejte na pánev. Směs vlijete na rozpálený olej a necháte dobře prosmažit.

Vejce na smetaně (3 porce)

(Anthógala me avgá)

3 polévkové lžíce smetany
6 vajec
sůl, pepř

Vlijte na pánev smetanu a nechte 5 – 6 minut povařit. Do hlubokého talíře našleháte vajíčka a vlijete je také do pánve se smetanou, opepříte a dobře zamícháte. Nechte na pánvi do chvíle, kdy budou vejce usmažená.

Vejce po řecku (4 porce)

(Avgá ala elliniká)

4 vejce
2 oloupaná čerstvá rajčata
1 cibule střední velikosti nadrobno krájená
2 plátky šunky
1 polévková lžíce másla
1/2 polévkové lžíce mouky
1/2 skleničky červeného sladkého vína
2 polévkové lžíce strouhaného sýra
4 plátky tvrdého sýra
pár kapek citrónu, sůl, pepř

Nejprve pomažte pyrex máslem a naskládejte do něho rozpůlená rajčata. Dáte na pánev osmahnout pokrájenou cibuli, šunku a nakonec mouku a to za stálého míchání. Osolíte, opepříte a vlijete náležité množství vína a nakonec přidáte strouhaný sýr. Vše dobře zamícháte a rozlijete na rajčata v pyrexu. Dejte péct asi tak na 10 minut a mezitím připravte vajíčka a to tak, že do hrnce vlijte 3 sklenice vody a pár kapek citrónu, až se začne voda vařit, rozbijte do ní po jenom vajíčku. Jakmile se vejce zabalí do bílku, vytáhnete je z vody a umístíte na každou půlku rajčete po jednom. Na takto připravené vejce můžete nastrouhat sýr. Dejte znovu do trouby do doby, kdy se rozpustí sýr.

Vejce s drůbežími játry (4 porce)

(Avgá me sikotakia poulión)

250 gr drůbežích jater
4 polévkové lžíce oleje
1 cibule střední velikosti pokrájená na plátky
1 paprika nadrobno nakrájená
1 stroužek česneku
4 polévkové lžíce jemného bílého vína
1 čajový šálek rajčatového protlaku
4 vejce. sůl, pepř

Pokrájejte nejdříve játra na malé kousky, dobře je omyjte a nechte v cedníku. Na pánev vlijte olej a jakmile bude rozžhavený, vhoďte do něj játra, sůl, pepř, cibuli, česnek a vše dobře promícháte a necháte chvíli osmahnout. Nakonec přidejte rajčatový protlak. Přikryjte pánev a nechte 15 – 20 minut povařit. Až trošku zhoustne šťáva, rozbijte vejce a vhoďte do pánvičky. Opět vše přikryjte a nechte dalších 5 minut smažit.

Vejce se špenátem (4 porce)

(Avgá me spanaki)

4 vajička
1 kg špenátu
6 polévkových lžic másla
3 polévkové lžíce strouhaného sýra
sůl, pepř

Očistěte a dobře propláchněte několikrát špenát. V hrnci s trochou vody nechte špenát uvařit a potom sceďte. Nožem pokrájejte špenát na malé kousky a na másle, které jste nechali na pánvičce rozpustit, lehce špenát osmahněte, přikryjte poklicí a nechte chvíli dusit. Potom přidejte zbytek másla, sůl, pepř a strouhaný sýr. Lžičkou uděláte do špenátu na 4 místech důlek a do každého důlku rozbijte po jednom vejci. Opět pánev přikryjte poklicí a nechte dodusit až do chvíle, kdy budou i vajíčka hotová.

Ostrov Korfu - Kerkyra