Řecká kuchyně – saláty
Fazolový salát á la Biáz (pro 6 osob)
(Fasolia salata Biaz)
500 gr suchých fazolí bílých
1 cibule pokrájená nadrobno
nadrobno posekaná petržel
několik černých oliv
6 polévkových lžic olivového oleje
šťáva z 1 citrónu
Omyjte fazole a nechte je odmočit přes noc v dostatečném množství vody. Druhý den je nechte povařit a scedit. Podávají se na míse posypané cibulí, petrželkou a polité citrónem a olivovým olejem.
Koktejl z kukuřice (pro 4 osoby)
(Kalamboki kokteil)
1 konzerva drobné kukuřice
1 rajče
1 zelená paprika, trochu okurky
2 ředkvičky, olej, ocet a sůl
Scedíte kukuřici z konzervy a vysypete ji do salátové mísy. Přidáte pokrájené rajče, papriku a ředkvičky. Dobře smícháme a přidáme na závěr sůl, pepř, olej a ochutíme octem.
Květákový salát nebo salát z brokolice (pro 5 – 6 osob)
(Salata Kounoupidi i salata brokola)
1 květák přibližně dvoukilový
1/2 čajového šálku oleje
2 citróny
trochu soli
Očistěte květák a omyjte velice dobře a uvařte jej ve vodě se solí přibližně 25 minut. Až jej scedíte, dejte ho do salátové mísy, pokapte květák olejem a citrónem. Stejný postup zvolte i u brokolice.
Míchaný řecký salát (pro 5 – 6 osob)
(Saláta choriátiki special)
4 rajčata
2 oloupané okurky střední velikosti
1 hlávkový salát
1 cibule
1 zelená paprika
2 lžíce kapari
200 g ovčího sýru feta (může být i sýr balkánský)
150 g černých oliv
2 lžíce octa
8 lžic olivového oleje
trochu čerstvé petrželové natě
oregano a sůl
Dobře omytá rajčata a hlávkový salát nakrájíme a dáme do větší mísy. Přidáme okurky, cibuli, papriku, olivy, kapari, ocet, olej, petržel a vše dobře promícháme. Hotový salát poklademe nakrájenou fetou, posypeme oreganem a podáváme. Jelikož feta je sama o sobě slaná, dosolí si salát každý podle své chuti.
Ovčí sýr s olivami (pro 4 osoby)
250 g ovčího sýra
1 menší cibule
1 stroužek česneku
10 černých oliv
po 4 stoncích čerstvého tymiánu a petrželky
2 lžíce sterilovaných fazolí
2 lžíce sladké smetany
1 lžíce kysané smetany
1 lžíce citronové šťávy
sůl, pepř
Ovčí sýr drobně nakrájíme. Oloupanou cibuli a česnek nasekáme. Olivy rozpůlíme, odstraníme pecku a jemně nakrájíme. Omytou a osušenou petrželku a tymián nasekáme. Všechny uvedené přísady smícháme s fazolemi, smetanou, kysanou smetanou a citronovou šťávou. Mírně osolíme, okořeníme pepřem.
Pampeliškové listí vařené (pro 4 osoby)
(Chortas vrastá)
1 kg pampeliškového listí (trávy)
1/3 čajového šálku oleje
šťáva z 1 citrónu
Očistěte a omyjte dobře pampeliškovou trávu. Poté je vhoďte do vroucí vody a nechte povařit přibližně 30 minut. Až bude listí uvařeno, nechte je scedit a polijte je citrónovou šťávou a olejem. Přidejte sůl podle potřeby. Můžete podávat teplé i studené.
Salát z červené řepy (pro 4 osoby)
(Panzaria salata)
1 kg červené řepy
1/2 čajového šálku oleje
2 polévkové lžíce octu
2 stroužky česneku drceného
sůl
Očistěte řepu od listí, dobře omyjte a nechte přibližně 20 minut vařit ve vodě. Ještě za tepla sceďte uvařenou řepu a rychle oloupejte. Potom ji pokrájejte na plátky a dejte do salátové mísy, do které přidáte rozdrcený česnek. Vše polijete olejem, octem a přidejte sůl podle potřeby. Tento salát můžete také podávat s česnekovým salátem.
Salát z červeného zelí (pro 6 – 8 osob)
(Kokino láhano salata)
1 červené zelí přibližně o váze 1 kg (tvrdé)
1 citrón, sůl
1/2 šálku olivového oleje
Ostrým nožem pokrájejte zelí na velice drobné kousky. Vysypte jej do mísy a přidejte sůl, olej a šťávu z jednoho citrónu.
Salát z vařených dýní (pro 5 – 6 osob)
(Kolokythakia salata)
1 kg malých dýní
1/2 čajového šálku olivového oleje
šťáva z 1 citrónu
sůl
špetka jedlé sody
Očistíte dýně a dobře omyjete. Dáte vařit vodu, do které jste přidali sůl a 1/2 kávové lžíce jedlé sody (to proto, aby zůstaly dýně zelené). Až bude voda vřít, vhoďte do ní očištěné dýně a nechte vařit asi 15 minut. Až se dovaří, sceďte a nasypte je do salátové mísy, polijte olejem a citrónovou šťávou a můžete podávat.
Salát z vínového listí (pro 6 osob)
(Salata ambelofasoula)
1 1/2 kg vínového listí
2 polévkové lžíce nadrobno posekané petrželky
1 kávová lžíce nadrobno pokrájeného česneku
malé množství nadrobno pokrájené cibule
1 čajový šálek olivového oleje
1/2 čajového šálku octa
Očistěte vínové listí od tvrdých stonků a omyjte. Dejte vařit vodu se solí a až začne vřít, vhoďte do ní vínové listí. Až se povaří, dobře je sceďte a položte na mísu. Poté je pomažte česnekem, posypte cibulkou a polijte olejem a octem.
Selský salát (pro 6 osob)
(Choriátiki salata)
3 červená rajčata
1 čerstvá okurka
1 cibule střední velikosti
12 černých oliv
180 gr fety nebo balkánského sýru
1/2 šálku olivového oleje
2 polévkové lžíce octa
sůl a oregano podle potřeby
Pokrájejte rajčata, okurku a cibuli na plátky, stejně jako papriky. Vše dejte do salátové mísy, posypte solí a oreganem, přidejte bílý sýr, olivy a vše polijte olejem a octem.
Zelený salát (pro 4 osoby)
(Maroulosalata)
1 velký salát
4 kousky čerstvé cibulky
1 svazek kopru
sůl, pepř, ocet
1/2 čajového šálku oleje
Očistěte a omyjte velice dobře salát a nechte odkapat. Potom pokrájíte salátové listí nadrobno nebo nahrubo podle chuti. Očistíte cibulku a pokrájíte ji na plátky a zároveň pokrájíte nadrobno kopr. Vše smícháte v salátové míse a přidáte sůl, pepř a ocet nebo citrón a nakonec polijete olejem.
Zelený salát (pro 6 osob)
(Salata me freska manitaria)
1 kg čerstvých hub
2 polévkové lžíce olivového oleje
2 citróny
250 gr rajčat
1 sladká, červená paprika
1 zelená paprika
sůl, pepř, trochu hořčice a kečupu
Pokrájíte na plátky rajčata a papriky a smícháte je. Dáte do salátové mísy rozpůlené houby, olej a citrónovou šťávu. Vše polijete kečupem, přidáte sůl, pepř a hořčici. Pokrájená rajčata a papriky smícháte s houbami a přísadami v míse a necháte odležet v lednici přibližně 20 – 30 minut, než začnete podávat.
Zelný salát s mrkví (pro 6 osob)
(Loachanosalata me karota)
1 zelí malé velikosti
3 mrkve
2 polévkové lžíce octa
trochu oleje a soli
Pokrájejte nadrobno zelí a nastrouhejte na drobném struhadle mrkev. Vše dohromady smíchejte v salátové míse a přidejte trochu soli, oleje a octa.