Řecká kuchyně – saláty


 

Fazolový salát á la Biáz (pro 6 osob)

(Fasolia salata Biaz)

500 gr suchých fazolí bílých
1 cibule pokrájená nadrobno
nadrobno posekaná petržel
několik černých oliv
6 polévkových lžic olivového oleje
šťáva z 1 citrónu

Omyjte fazole a nechte je odmočit přes noc v dostatečném množství vody. Druhý den je nechte povařit a scedit. Podávají se na míse posypané cibulí, petrželkou a polité citrónem a olivovým olejem.

Koktejl z kukuřice (pro 4 osoby)

(Kalamboki kokteil)

1 konzerva drobné kukuřice
1 rajče
1 zelená paprika, trochu okurky
2 ředkvičky, olej, ocet a sůl

Scedíte kukuřici z konzervy a vysypete ji do salátové mísy. Přidáte pokrájené rajče, papriku a ředkvičky. Dobře smícháme a přidáme na závěr sůl, pepř, olej a ochutíme octem.

Květákový salát nebo salát z brokolice (pro 5 – 6 osob)

(Salata Kounoupidi i salata brokola)

1 květák přibližně dvoukilový
1/2 čajového šálku oleje
2 citróny
trochu soli

Očistěte květák a omyjte velice dobře a uvařte jej ve vodě se solí přibližně 25 minut. Až jej scedíte, dejte ho do salátové mísy, pokapte květák olejem a citrónem. Stejný postup zvolte i u brokolice.

Míchaný řecký salát (pro 5 – 6 osob)

(Saláta choriátiki special)

4 rajčata
2 oloupané okurky střední velikosti
1 hlávkový salát
1 cibule
1 zelená paprika
2 lžíce kapari
200 g ovčího sýru feta (může být i sýr balkánský)
150 g černých oliv
2 lžíce octa
8 lžic olivového oleje
trochu čerstvé petrželové natě
oregano a sůl

Dobře omytá rajčata a hlávkový salát nakrájíme a dáme do větší mísy. Přidáme okurky, cibuli, papriku, olivy, kapari, ocet, olej, petržel a vše dobře promícháme. Hotový salát poklademe nakrájenou fetou, posypeme oreganem a podáváme. Jelikož feta je sama o sobě slaná, dosolí si salát každý podle své chuti.

Ovčí sýr s olivami (pro 4 osoby)

250 g ovčího sýra
1 menší cibule
1 stroužek česneku
10 černých oliv
po 4 stoncích čerstvého tymiánu a petrželky
2 lžíce sterilovaných fazolí
2 lžíce sladké smetany
1 lžíce kysané smetany
1 lžíce citronové šťávy
sůl, pepř

Ovčí sýr drobně nakrájíme. Oloupanou cibuli a česnek nasekáme. Olivy rozpůlíme, odstraníme pecku a jemně nakrájíme. Omytou a osušenou petrželku a tymián nasekáme. Všechny uvedené přísady smícháme s fazolemi, smetanou, kysanou smetanou a citronovou šťávou. Mírně osolíme, okořeníme pepřem.

Pampeliškové listí vařené (pro 4 osoby)

(Chortas vrastá)

1 kg pampeliškového listí (trávy)
1/3 čajového šálku oleje
šťáva z 1 citrónu

Očistěte a omyjte dobře pampeliškovou trávu. Poté je vhoďte do vroucí vody a nechte povařit přibližně 30 minut. Až bude listí uvařeno, nechte je scedit a polijte je citrónovou šťávou a olejem. Přidejte sůl podle potřeby. Můžete podávat teplé i studené.

Salát z červené řepy (pro 4 osoby)

(Panzaria salata)

1 kg červené řepy
1/2 čajového šálku oleje
2 polévkové lžíce octu
2 stroužky česneku drceného
sůl

Očistěte řepu od listí, dobře omyjte a nechte přibližně 20 minut vařit ve vodě. Ještě za tepla sceďte uvařenou řepu a rychle oloupejte. Potom ji pokrájejte na plátky a dejte do salátové mísy, do které přidáte rozdrcený česnek. Vše polijete olejem, octem a přidejte sůl podle potřeby. Tento salát můžete také podávat s česnekovým salátem.

Salát z červeného zelí (pro 6 – 8 osob)

(Kokino láhano salata)

1 červené zelí přibližně o váze 1 kg (tvrdé)
1 citrón, sůl
1/2 šálku olivového oleje

Ostrým nožem pokrájejte zelí na velice drobné kousky. Vysypte jej do mísy a přidejte sůl, olej a šťávu z jednoho citrónu.

Salát z vařených dýní (pro 5 – 6 osob)

(Kolokythakia salata)

1 kg malých dýní
1/2 čajového šálku olivového oleje
šťáva z 1 citrónu
sůl
špetka jedlé sody

Očistíte dýně a dobře omyjete. Dáte vařit vodu, do které jste přidali sůl a 1/2 kávové lžíce jedlé sody (to proto, aby zůstaly dýně zelené). Až bude voda vřít, vhoďte do ní očištěné dýně a nechte vařit asi 15 minut. Až se dovaří, sceďte a nasypte je do salátové mísy, polijte olejem a citrónovou šťávou a můžete podávat.

Salát z vínového listí (pro 6 osob)

(Salata ambelofasoula)

1 1/2 kg vínového listí
2 polévkové lžíce nadrobno posekané petrželky
1 kávová lžíce nadrobno pokrájeného česneku
malé množství nadrobno pokrájené cibule
1 čajový šálek olivového oleje
1/2 čajového šálku octa

Očistěte vínové listí od tvrdých stonků a omyjte. Dejte vařit vodu se solí a až začne vřít, vhoďte do ní vínové listí. Až se povaří, dobře je sceďte a položte na mísu. Poté je pomažte česnekem, posypte cibulkou a polijte olejem a octem.

Selský salát (pro 6 osob)

(Choriátiki salata)

3 červená rajčata
1 čerstvá okurka
1 cibule střední velikosti
12 černých oliv
180 gr fety nebo balkánského sýru
1/2 šálku olivového oleje
2 polévkové lžíce octa
sůl a oregano podle potřeby

Pokrájejte rajčata, okurku a cibuli na plátky, stejně jako papriky. Vše dejte do salátové mísy, posypte solí a oreganem, přidejte bílý sýr, olivy a vše polijte olejem a octem.

Zelený salát (pro 4 osoby)

(Maroulosalata)

1 velký salát
4 kousky čerstvé cibulky
1 svazek kopru
sůl, pepř, ocet
1/2 čajového šálku oleje

Očistěte a omyjte velice dobře salát a nechte odkapat. Potom pokrájíte salátové listí nadrobno nebo nahrubo podle chuti. Očistíte cibulku a pokrájíte ji na plátky a zároveň pokrájíte nadrobno kopr. Vše smícháte v salátové míse a přidáte sůl, pepř a ocet nebo citrón a nakonec polijete olejem.

Zelený salát (pro 6 osob)

(Salata me freska manitaria)

1 kg čerstvých hub
2 polévkové lžíce olivového oleje
2 citróny
250 gr rajčat
1 sladká, červená paprika
1 zelená paprika
sůl, pepř, trochu hořčice a kečupu

Pokrájíte na plátky rajčata a papriky a smícháte je. Dáte do salátové mísy rozpůlené houby, olej a citrónovou šťávu. Vše polijete kečupem, přidáte sůl, pepř a hořčici. Pokrájená rajčata a papriky smícháte s houbami a přísadami v míse a necháte odležet v lednici přibližně 20 – 30 minut, než začnete podávat.

Zelný salát s mrkví (pro 6 osob)

(Loachanosalata me karota)

1 zelí malé velikosti
3 mrkve
2 polévkové lžíce octa
trochu oleje a soli

Pokrájejte nadrobno zelí a nastrouhejte na drobném struhadle mrkev. Vše dohromady smíchejte v salátové míse a přidejte trochu soli, oleje a octa.

Ostrov Korfu - Kerkyra