Řecká kuchyně – polévky


 

Bramborová polévka (4 porce)

(Patatosoupa)

1/2 šálku másla
1/2 kg brambor
2 – 3 mrkve
1 cibule střední velikosti nadrobno krájená
1 kostka kuřecího vývaru (nebo podle chuti jiného)
trochu celeru, sůl, pepř
3 – 4 polévkové lžíce smetany

Dáte do hrnce rozpustit máslo a osmahnete brambory a cibuli pokrájenou na plátky. Potom přidáte vodu a kostku vývaru a necháte asi 25 – 30 minut povařit. Nakonec přidáte podle libosti smetanu.

Cibulová polévka (4 porce)

(Kremmydosoupa)

500 gr cibule
3 plné polévkové lžíce másla
2 polévkové lžíce škrobové moučky
6 čajových šálků telecího nebo kuřecího vývaru
7 bobkových listů, 1 stroužek česneku
4 krajíce chleba
2 polévkové lžíce strouhaného sýra (nejlépe parmezán)

Oloupejte a omyjte cibule, které pokrájíte na plátky a osmahnete na másle dorůžova. Přidáte škrobovou moučku, vývar, sůl, pepř a náležité množství vody. Necháte polévku vařit na mírném ohni asi 1/2 hodiny. Až bude uvařena, vezmeme pyrex vhodný pro 1 porci a nadrobíme do každého (4 porce) česnek a krajíc chleba. Potom do každého vlijete porci polévky a posypte strouhaným parmezánem. Takto připravené vložíte do trouby a pečete do chvíle, kdy se rozpustí sýr. Podáváte horké a proto je tato polévka vhodná pro studené zimní dny.

Cizrnová polévka (4 porce)

(Soupa revithia)

1/2 kg cízrny
2 cibule nadrobno pokrájené
1 čajový šálek oleje
1 citrón, sůl, pepř

Přes noc necháme odmočit cizrnu. Druhý den ji pořádně omyjeme a dáme do hrnce s olejem a cibulkou lehce osmahnout. Přidáme náležité množství vody, sůl a pepř. Necháme povařit na mírném ohni asi hodinu. Podáváme teplé a nakapeme citrónovou šťávu.

Čočková polévka (5 porcí)

(Soupa fakés)

1/2 kg čočky
1/2 kg rajčat
4 stroužky česneku
2 cibule
2 – 3 bobkové listy, sůl, pepř
1 čajový šálek oleje, podle chuti ocet

Opláchnete čočku a dáte do hrnce s dostatečným množstvím vody. Přidáte cibuli, olej, rajčata a necháte vařit delší dobu (asi 1 hodinu). Podává se jak za tepla tak studená a můžete k ní podat olivy nebo kyselé okurky

Fazolová polévka (6 porcí)

(Fasolia soupa)

1/2 kg suchých fazolí
1 čajový šálek oleje
1 velká cibule
1 konzerva oloupaných rajčat
2 mrkve střední velikosti
trochu celeru, sůl, pepř
1 malá pálivá parika (podle chuti)

Omyjete fazole a dáte na chvíli povařit. Po chvíli přidáte olej, cibuli, mrkev, celer (vše nadrobno krájené). Dochutíme solí a pepřem. Vše necháme hodinu vařit. K talíři fazolové polévky je vhodné podat olivy, kyselé okurky, zelí nebo i uzenou tresku.

Houbová polévka (pro 4 osoby)

(Soupa manitaria)

1 kousek másla (velikosti ořechu)
1 malá cibule nadrobno krájená nebo strouhaná
250 gr čerstvých hub
3 polévkové lžíce škrobové moučky
1 kostka vývaru kuřecího (nebo jiného podle chuti)
bobkový list, trochu celeru
1 mrkev
4 polévkové lžíce smetany

Nejprve rozpusťte máslo a do hrnce přidejte houby a nadrobno pokrájenou cibulku. Nechte chvíli podusit pod pokličkou a přisypte 2 polévkové lžíce škrobové moučky. Po zamíchání přilijte kuřecí vývar a přidejte mrkev, celer, sůl, bobkový list a náležité množství vody. Nechte všechno asi 20 minut vařit. Odejměte bobkový list a odstavte hrnec, do kterého přišleháte smetanu. Pokud nemáte smetanu k dispozici, můžete použít kondenzované mléko nezředěné.

Kuřecí polévka s vejcem (6 porcí)

(Kotosoupa avgolémono)

1 kuře přibližně o váze 2 kg
1 čajový šálek rýže
2 vejce
2 citróny
1/2 čajového šálku másla
1 cibule malé velikosti
1 mrkev
8 šálků vody
sůl, pepř

Očistíte a omyjete kuře. Dáte do velkého hrnce vodu a kuře. Než se začne kuře vařit, očistěte je od vyvařené pěny. Přidejte do hrnce máslo, cibuli, mrkev a sůl. Nechte dobře povařit. Poté vytáhněte keře a zeleninu na talíř. Do vývaru vhoďte rýži a nechte asi 20 minut povařit. Rozšlehejte vejce společně s citrónovou šťávou a trochou teplého vývaru. Za stálého míchání přilijte rozšlehané vejce do polévky, která by neměla být vřelá, aby se vám rozšlehané a dochucené vejce nesrazilo.

Masová polévka s telecími kuličkami (pro 5 osob)

(Jouvarlakia avgolémono)

1/2 kg mletého masa
1 kávový šálek rýže měkké bílé
1 vejce
2 vajíčka rozšlehaná s citrónovou šťávou
1 citrón
svazeček kopru
1/2 čajového šálku oleje
sůl, pepř, nadrobno pokrájená máta

Dáte nejprve do mísy mleté maso, do kterého přidáte cibulku, vejce, rýži, kopr a mátu, dále ochuťte solí a pepřem. Uhnětete maso s přípravky a zformujte malé kuličky. Dáte do hrnce vodu s olejem a až začne vřít, vhodíte do hrnce připravené masové kuličky. Přikryjte poklicí a nechte na mírném ohni vařit asi 30 minut. V misce rozšlehejte 2 vajíčka a přidejte citrónovou šťávu a trochu vývaru. Za stálého míchání přilijte takto rozšlehané vejce do polévky. Masová polévka je nejchutnější teplá.

Mrkvová polévka (4 porce)

(Soupa apo karota)

1 cibule střední velikosti nadrobno krájená
1/2 kg mrkví očištěných a postrouhaných
1 polévková lžíce nasrobno posekané petrželky
1 kávová lžička cukru
1 kostka kuřecího vývaru (nebo podle chuti s jinou příchutí)
sůl, pepř

Rozpusťte v hrníčku máslo a přidejte postrouhanou mrkev a pokrájenou cibuli. Nechte vše asi 5 minut podusit. Přidejte náležité množství vody a kostku s vývarem. Na mírném ohni nechte vše asi 1/2 hodiny povařit. Nakonec přidejte petržel, aůl, pepř a lžičku cukru.

Polévka kyselá z těstové zavářky (4 porce)

(Trahanas soupa ksini)

1 čajový šálek těstové zavářky
2 polévkové lžíce másla
4 hrníčky vody a trochu soli
2 vejce
citrónová šťáva

Dejte do hrnce vařit vodu a máslo. Jakmile se začne voda vařit, vhodíte do ní drobenku a sůl a necháte 15 – 20 minut povařit až se rozvaří. Podle libosti je možné rozšlehat do polévky 2 vajíčka s citrónovou šťávou.

Polévka selská nebo jarní (4 porce)

(Soupa choriatiki i anixiatiki)

2 velké brambory
2 mrkve
1 plévková lžíce suchých fazolí
2 dýně střední velikosti
2 cibule
1/2 kg zelí
1 polévková lžíce krátkých makarónů
1 malá konzerva rajčat
1 kostka Maggi (příchuť telecího masa)
1 šálek másla

Očistěte brambory a mrkve a pokrájejte je na malé kostky. Potom pokrájejte cibuli a zelí a všechno dohromady lehce osmahnete na másle. Jakmile trochu zelenina změkne, přidejte rajčata a kostku Maggi. Dolijete dostatečné množství vody a necháte vařit. Mezi tím vaříme zvlášť fazole a až budou uvařené, přidáte je do ostatní uvařené zeleniny. Potom přidáte makaróny a všechno necháme 10 – 15 minut povařit. Můžeme servírovat se strouhaným tvrdým sýrem.

Polévka selská se suchým hráškem (pro 5 osob)

(Soupa horiátiki me xerá bizélia)

1/2 kg suchého hrášku
2 mrkve
4 plátky uzeného
4 polévkové lžíce másla
sůl, pepř, kousek celeru

Očistěte hrášek a nechte asi 2 hodiny odmočit ve vodě. Mezi tím očistěte mrkev, celer a pórek a vše pokrájíte na plátky. Potom pokrájíte na kostky plátky uzeného a vše dáte na pánvičku osmahnout na másle. Nyní scedíte hrášek a dáte jej do hrnce s vodou. Jakmile se začne hrášek vařit, přidáte osmahlou zeleninu, sůl, pepř a necháte vše dobře povařit. Polévku podáváme teplou.

Polévka velikonoční (pro 6 osob)

(magirista)

vnitřnosti z 1 jehněte
6 kusů čerstvé cibulky
1/2 čajového šálku rýže
1 zelený salát, trochu kopru
2 citróny
2 polévkové lžíce škrobové moučky
3 vejce
sůl, pepř, 10 skleniček vody
1/2 čajového šálku oleje

Nejprve dejte vařit do hrnce vodu, vhoďte do vroucí vody na pár minut vnitřnosti a potom pokrájejte na malé kousky. Do jiného hrnce dáte olej, nadrobno pokrájené vnitřnosti, kopr, petrželku a cibulku a všechno necháte osmahnout. Dolijete vodou a necháte přibližně 20 minut povařit. Potom přidejte rýži a nechte vařit dalších 20 minut. Rozšlehejte vajíčko s citrónovou šťávou a za stáleho míchání vlijte do polévky, která se podává teplá.

Polévka z hovězího masa (4 – 6 porcí)

(Soupa me kréas vodinó)

1 kg hovězího masa
1/2 kg brambor
1/2 kg mrkve
3 cibule
4 malé dýně
1 svazek celeru
3 rajčata
sůl, pepř, 1/2 šálku oleje

Nejprve dáte naporcované maso vařit do hrnce s vodou. Přidejte sůl a pepř. Potom očistěte brambory, mrkev, dýně a cibule a přidejte je k masu povařit. Po chvíli přidejte také celer a rajčata rozkrájená na 4 kusy. Až bude maso uvařené, můžete polévku servírovat v hlubokém talíři.

Pórková polévka (4 porce)

(Prasosoupa)

1/2 kg pórku
2 mrkve
1 polévková lžíce škrobové moučky
2 brambory
1 kostka Maggi (s hovězí příchutí)
1 šálek rozpuštěného másla

Nejprve omyjete a pokrájíte pórek na plátky, potom mrkve a brambory na malé kousky. V hrnci necháte rozpustit máslo a lehce na něm osmahnete pórek. Poté dosypete škrobovou moučku a po chvíli přidáte ostatní zeleninu a kostku Maggi a dolijete vodou do 1 litru. Všechno necháte povařit. Polévku můžete podávat jak se dovaří teplou nebo ji také můžete rozmixovat.

Rajčatová polévka (4 porce)

(Soupa domata)

1/2 šálku rozpuštěného másla
2 mrkve
1 cibule střední velikosti
1 polévková lžíce škrobové moučky
1/2 kg rajčat nebo 1 konzerva rajčat
malé množství celeru
1 kostka kuřecího vývaru
sůl, pepř, trochu cukru

Dejte do hrnce rozpustit máslo a poté na něm osmahněte cibulku dorůžova. Přidejte škrobovou moučku, zřeďte trochou vody a asi 1 minutu míchejte. Potom dodejte kostru vývaru, rajčata, mrkev, celer a náležité množství vody a nechte vařit na mírném ohni. Dochuťte solí, pepřem a cukrem. (Jelikož je vývar osolený, nepřidávejte hodně soli). Podle libosti je možné polévku rozmixovat a nakonec přidat nadrobno krájenou bazalku.

Rybářská polévka (8 porcí)

(Soupa tou psará kakavia)

1 kg pstruhů
3 nadrobno pokrájené cibule
4 – 5 středních brambor pokrájených na velké kostky
5 – 6 na plátky pokrájených mrkví
2 stroužky česneku
1 větvička tymiánu
1/2 vínové sklenice ouza
1 čajový šálek oleje
sůl, pepř

Očistíte ryby a dobře omyjete. Do hrnce dáte olej s pokrájenou cibulkou a česnekem a necháte osmahnout, přidejte brambory, mrkev a pokrájená rajčata, vše smícháte a dolijete vodou. Až začne všechno vařit, vhodíte do hrnce i ryby, dochutíte solí a pepřem. Po uvaření ryby vytáhnete a odkostíte a uvařenou zeleninu pomelete a všechno opět vhodíte do hrnce. Rybářská polévka je nejvhodnější teplá.

Sezamová polévka (4 porce)

(Tachinosoupa)

1 1/2 čajového šálku těstovin
8 skleniček vody
12 kávových lžiček sezamového protlaku
trochu citrónové šťávy, sůl, pepř

Nejprve dáte na plotnu hrnec s vodou, solí a pepřem. Až bude voda vřít, vhodíte do hrnce těstoviny (podle libosti, nejčastěji používáme krátké makaróny), dobře promícháte a necháte 15 – 20 minut vařit. Potom zcedíte v misce sezamový protlak s trochou studené vody a až odejmete hrnec z plotny, vlijete do něj zředěný protlak a přidáte citrónovou šťávu. Polévka se podává teplá.

Zeleninová polévka (4 – 5 porcí)

(Chortosoupa)

3 brambory střední velikosti
1 cibule
3 mrkve střední velikosti
1 svazek celeru nadrobno pokrájeného
2 malé dýně, rajčata
1/2 šálku oleje nebo másla
6 šálků vody
1 citrón, sůl, pepř

Oloupejte a omyjte brambory, mrkve a dýně a pokrájejte je na malé kostičky. Potom pokrájejte nadrobno celer a cibuli, také rajčata a všechno smíchejte v hrnci s vodou. Přidejte olej nebo máslo a nechte vařit. Nakonec ochutíte citrónovou šťávou.

Ostrov Korfu - Kerkyra