Řecká kuchyně – zákusky


 

Bábovka s pomerančovou příchutí

(Keik portokalioú)

1 čajový šálek cukru
3 1/2 čajového šálku mouky
1 čajový šálek pomerančové šťávy
5 vajec
3 lžičky pomerančové kůry
4 lžičky práškového cukru

Nejprve rozmixujte všechny připravené potraviny, mixujte přibližně 5 minut do doby , kdy těsto zhoustne a bude kypré. Potom vlijte do pomazané bábovkové formy a pečte ve středně vyhřáté troubě asi 60 minut. Až bábovku vytáhnete z trouby, obrátíte ji na velký talíř a posypete práškovým cukrem.

Chalva selská

(Halvás horiátikos)

2 čajové šálky másla
1 čajový šálek mandlí oloupaných a rozdrcených nahrubo
4 čajové šálky cukru
5 skleniček vody
2 polévkové lžíce skořice
1/2 kg hrubé krupice

Rozpusťte v hrnci máslo a míchejte s krupicí tak dlouho, až zrůžoví. Nyní do hrnce vsypte cukr, přilijte vodu a přidejte mandle. Budete míchat tak dlouho, až chalva zhoustne. Potom odstavte z plotny a vlijte chalvu do formy nebo na plech, posypte skořicí a přikryjte čistou utěrkou. Až vystydne, můžete chalvu pokrájet na plátky.

Karabiedes ze Smirny (32 kusů)

(Kourabiedes)

1/2 kg másla
1 čajový šílek cukru
1/2 kávového šálku koňaku
7 kávových šálků mouky
práškový cukr

Dejte nejprve cukr s máslem do mísy a dobře rozmixujte. Potom vlijte koňak a mouku a hnětejte. Z vytvořeného těsta začněte formovat různé tvary – rohlíčky, oválky… Budete péci 20 minut ve středně rozpálené troubě a nakonec posypete cukrem.

Lívanečky

(Loukoumades)

3 1/2 šálku mouky
1 šálek vlažné vody
1 šálek vlažného mléka
60 gr kvasnic
1 polévková lžíce cukru
1 rovná kávová lžička soli
4 polévkové lžíce oleje
med, skořice

Rozpusťte nejprve kvasnice ve vodě. Dejte do mixeru všechny připravené potraviny a mixujte 2 – 3 minuty na rychlé otáčky tak, aby se uhnětlo jemné těsto. Mísu přikryjte, zabalte do tepla a nechte odstát, aby těsto nakynulo. Potom dejte do hrnce větší množství oleje a smažte. Pokaždé lžičku nejprve namočte do vlažné vody, aby se těsto nelepilo. Vdolečky smažte dorůžova a potom vytáhněte na mísu, kde je polijete medem a posypete skořicí. Podávejte teplé.

Novoroční koláč

(Vassilopita)

500 gr másla
500 gr cukru
1/2 l mléka
1 1/2 kg mouky
50 gr pivních kvasnic
pomerančová kůra z jednoho pomeranče a šťáva z něj
3 vejce
1 vajíčko k potírání

Do velké nádoby dejte nejprve kvasnice, potom vejce, cukr, nastrouhanou pomerančovou kůru s pomerančovou šťávou, mléko a všechno dobře promíchejte. Potom těsto přikryjte a nechejte kynout. Poté opět prohnětete a až namažete plech, položíte na něj těsto a ještě chvíli necháte odležet až znovu nakyne. Nakonec pomažte vajíčkem a posypte rozdrcenými mandlemi nebo sezamem. Pečte opatrně 50 – 60 minut. Kdyby rychle koláč chytl barvu, přikryjte jej alobalem.

Ořechový koláč (16 – 20 kousků)

(Karidopita)

250 gr másla
1 čajový šálek cukru
3 vejce
trochu pomleté skořice
1 1/2 čajového šálku pomletých ořechů
1/2 čajového šálku mléka
2 1/2 čajového šálku mouky
1/2 kávové lžičky prášku do pečiva
K přípravě sirupu potřebujete:
2 1/2 čajového šálku cukru
1 1/2 čajového šálku vody
1 kousek skořice

V mixeru rozšleháte máslo s cukrem a vajíčky a potom přidáte skořici, ořechy, mléko, mouku a prášek do pečiva. Namažte plech nebo bábovkovou formu, pomoučíte a vlijete do ní připravené těsto. Budete péci ve středně rozehřáté troubě asi 45 minut. Až bude dopečeno, uvařte vodu s cukrem a jakmile budete mít uvařený sirup, polijte tímto ořechový koláč a nechejte vychladnout. Potom můžete pokrájet a posypat pomletými ořechy.

Pirožky z Kréty (asi 32 – 35 kusů)

(Skaltsounia Kritis)

4 1/2 čajových šálků mouky
1 kávová lžička soli
4 polévkové lžíce oleje
1 pomeranč (šťáva)
600 gr smetanového sýra
2 vejce
2 polévkové lžíce cukru, trochu skořice
1/2 kávové lžičky prášku do pečiva

Nejprve připravte těsto tak, že smícháte mouku s olejem, pomerančovou šťávou a práškem do pečiva. Připravené těsto přikryjte utěrkou, zabalte do ručníku a nechte odstát hodinu. Potom smíchejte smetanový sýr s vejci, cukrem a skořicí. Vezmete po jednom malé kousky těsta a do každého dáte lžičku náplně a spojíte okraje do půlměsíce. Jemně je vidličkou stlačte, aby se nerozvíraly a smažte. Nakonec pirožky posypte cukrem.

Složenky

(Diples)

1/2 kg mouky s kypřícím práškem
6 vajec
1 1/2 čajového šálku vody
3 čajové šálky medu
2 čajové šálky pomletých ořechů

V míse nejprve rozšlehejte vajíčka a přisypte pomalu mouku. Uhnětete tuhé těsto, které rozdělíte na 9 kusů a necháte asi hodinu odstát. Potom rozděláte těstové plátky velice tenké a posypané moukou. Tyto plátky rozřízněte na pruhy o velikosti asi 3 cm široké a 10 cm dlouhé, které budete smažit dorůžova. Po vytažení je necháte okapat na sacím papíře, potom připravte sirup z medu a vody a smočte v něm usmažené „diply“ a nakonec posypte cukrem a skořicí.

Svingí (asi 36 kusů)

(Svigui)

olej ke smažení
1 čajový šálek vody
1/2 čajového šálku másla
1 šálek mouky
5 vajec
K přípravě sirupu potřebujete:
1 sklenka cukru
1 sklenka medu
1 sklenka vody
(vše dohromady nechte 5 minut povařit)

Nechejte v hrnci povařit vodu s máslem, jakmile se začne vařit, přisypte mouku a vařečkou míchejte a vytvořte jemné těsto. Poté odstavte z plotny a za stálého míchání dřevěnou vařečkou přišlehejte vajíčka. Potom rozehřejte olej a nejprve lžičkou naberete těsto a potom je vhodíte do horkého oleje. Jakmile se svingé nafouknou a zrůžoví, můžete je naběračkou vytáhnout z oleje. Potom je polijte sirupem. Nedávejte na olej mnoho svingí najednou.

Velikonoční rohlíčky

(Kouloirakia paskaliná)

150 gr rozpuštěného másla
150 gr cukru
600 gr mouky
1/2 sklenky mléka
1 kávová lžička prášku do pečiva
trochu vanilkového cukru a pomerančové šťávy

Rozpuštěné máslo rozmixujete společně s práškovým cukrem asi 5 – 10 minut. Přilijete mléko, přisypte nastrouhanou pomerančovou kůru a nakonec mouku a prášek do pečiva. Potom zformujeme rohlíčky a jiné vzory a pečeme v troubě o teplotě 150 stupňů Celsia.

Ostrov Korfu - Kerkyra